jadalne części trwałej rośliny, związane zrozwojem kwiatu. Obok o. j. uzyskiwanych zsadów, ogrodów iplantacji polowych (np. truskawki), znaczne ich ilości pochodzą zlasów (np. poziomki, borówki, żurawiny). WPolsce najbardziej znane są jabłka, grusze, śliwy, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, morele, orzech włoski ilaskowy, agrest, porzeczki, maliny, truskawki, poziomki, borówki iżurawiny. Spośród licznych o. j. strefy podzwrotnikowej izwrotnikowej największe znaczenie whandlu światowym mają banany, pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty, winogrona, orzechy kokosowe, daktyle, mango, awokado, oliwki, granaty, figi, ananasy imigdały. Są bogatym źródłem cukrów, soli mineralnych, kwasów organicznych iwitamin. Ich udział wpożywieniu ludzi stale wzrasta.
- OWOCE JADALNE, w termin używany na...
- TŁUSZCZE JADALNE, naturalne lub przetworzone...
- KASZTAN JADALNY, (Castanea sativa)