Reklama

OWOCE JADALNE

w sadownictwie termin używany na określenie jadalnych części danej rośliny, powstających w wyniku rozwoju kwiatu; hodowane sztucznie w sadach, ogrodach, na plantacjach lub rosnące dziko w lasach i na łąkach (np. poziomki, jeżyny, borówki); najpopularniejsze owoce stref tropikalnej i subtropikalnej to cytrusy (np. pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty), banany, winogrona, orzechy kokosowe, oliwki, granaty, figi, daktyle, ananasy, migdały, mango; spośród roślin krajowych do najbardziej znanych należą jabłka, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, agrest, porzeczki, maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie, borówki; o.j. są bogatym źródłem witamin, soli mineralnych, cukrów i kwasów org. (np. kwas askorbinowy); spożywane świeże lub w stanie przetworzonym (w postaci dżemów, galaretek, soków), niektóre o.j. znajdują zastosowanie również w lecznictwie, przem. farmaceutycznym i perfumeryjnym.

Reklama

Powiązane hasła:

RENKLODA, RENETY, OWOCOWE DRZEWA I KRZEWY, OWOC

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama