Reklama

WITAMINA A

akseroftol

związek org. rozpuszczalny w tłuszczach, niezbędny do utrzymania w prawidłowym stanie naskórka i nabłonków; ponadto jej pochodna - retinen - wchodzi w skład tzw. purpury wzrokowej (barwnika zawartego w siatkówce oka), biorącej udział w odbieraniu wrażeń świetlnych; zapotrzebowanie dobowe człowieka wynosi 5000 j.m.; witamina A powstaje w przewodzie pokarmowym z prowitamin, którymi są karoteny, zawarte w warzywach (marchew, pomidory, papryka); gotowa witamina A znajduje się w jajach, tranie, olejach rybnych, maśle, mleku, serach; niedobór witaminy A powoduje upośledzenie widzenia o zmroku (tzw. kurzą ślepotę), rogowacenie naskórka, zmiany zanikowe błon śluzowych.

Reklama

Powiązane hasła:

SIARA, PROWITAMINY, DERMOSAN, TWARÓG, EULER-CHELPIN Hans Karl von, KARRER, KUHN, POMIDOR, LIPOPROTEINY, TRAN

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama