kapusta rzepak (Brassica napus)
roślina roczna, wys. ok. 160 cm; barwy sinawej z woskowym nalotem; kwiatostan groniasty, w czasie kwitnienia luźny; kwiaty barwy żółtej lub białej; owocem - podłużna łuszczyna; uprawiany w strefie umiarkowanej; roślina oleista, warzywna i pastewna; 2 gł. odmiany to: rzepak (jary i ozimy) i karpiel; z nasion rz. otrzymuje się olej jadalny zw. rzepakowym, używany również do produkcji pokostu i w lecznictwie; największym europejskim producentem rz. jest Rumunia, drugie miejsce zajmuje Polska; karpiel zw. brukwią - odmiana dwuletnia, pospolicie uprawiana na warzywo i na paszę; eksperymentalnie także do produkcji metanolu jako domieszki do paliw; także roślina miododajna.
ZMIANOWANIE ROŚLIN, OZIME ROŚLINY, KAPUSTA RZEPAK, OLEJARSTWO, OLEISTE ROŚLINY, OCHRONNA ROŚLINA, BRUKIEW, ŻNIWA, SŁODYSZEK, KAPUSTOWATE