śliwa migdał (Amygdalus communis, Prunus amygdalus)
niewielkie drzewo z rodziny różowatych, rosnące dziko w zach. i środk. Azji; liście lancetowate; kwiaty duże, różowe lub białe; owoc pestkowiec do 6 cm, z szarozieloną, półsuchą, owłosioną owocnią (perykarpem) i jadalnym nasieniem, zw. migdałem, zawierającym 40-70% tłuszczu i 10-20% białka. W krajach śródziemnomorskich, czarnomorskich i w Kalifornii uprawia się odmiany gorzkie, zawierające w nasionach glikozyd - amygdalinę; otrzymuje się z nich gorzki olejek migdałowy, stosowany w farmacji, przem. spożywczym i kosmetycznym. Odmiany słodkie, o nasionach jadalnych, użytkowane są w cukiernictwie i do wyrobu cennego oleju technicznego; ze świeżych migdałów słodkich wyciska się napój zw. orszadą. W Europie jako ozdobny krzew w ogrodach sadzi się migdałek trójłatkowy (Amygdalus triloba), kwitnący różowo.
- AMYGDALINA, występujący w nasionach...
- rośliny oleiste, rośliny uprawne, których...