SOJA

soja owłosiona, soja uprawna, soja zwyczajna, soja szorstka (Glycine max)

roślina roczna z rodziny motylkowatych; pochodzi prawdopodobnie od soi ussuryjskiej; łodyga rozgałęziona, wys. do 1 m, owłosiona; liście duże, również owłosione; kwiaty w kątach liści, drobne; barwy fioletowej lub białej; owocem - szorstko owłosiony strąk, dł. 3-5 cm; nasiona jajowate, brunatne lub czarne, jadane na różne sposoby, bogate w białko i tłuszcz; otrzymuje się z nich jadalny olej sojowy, używany jako tłuszcz spoż. oraz w kosmetyce, hutnictwie i w różnych gałęziach przem.; roślina pastewna; z nasion w procesie fermentacji uzyskuje się także sos sojowy, będący popularną przyprawą kuchenną; w Polsce rzadka; 1992 światowa produkcja nasion s. wyniosła 113 mln t (USA 60 mln t, Brazylia - 19, Argentyna - 11, Chiny - 10, Indie - 3 mln t).

Reklama

Powiązane hasła:

MOTYLKOWATE, SOJA OWŁOSIONA, SOJOWY OLEJ, GLYCINE MAX, OLEJE ROŚLINNE, SOJA ZWYCZAJNA, PASTEWNE ROŚLINY, JIANGXI, OLEISTE ROŚLINY, SOJA SZORSTKA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama