Reklama

OLEJE ROŚLINNE

estry gliceryny i kwasów tłuszczowych (monokarboksylowych z parzystą ilością atomów węgla) otrzymywane z nasion i owoców roślin oleistych (oliwek, rzepaku, soi, lnu, słonecznika i in.); najważniejszymi kwasami wchodzącymi w skład o.r. są nienasycony kwas oleinowy, linolowy, linolenowy, oleostearynowy, rycynowy oraz nasycony kwas mirystynowy, palmitynowy i stearynowy; jako nietłuszczowe składniki zawierają lecytynę i kefalinę oraz w minimalnych ilościach substancje barwne (chlorofil), węglowodory, woski, steroidy, enzymy, olejki eteryczne, fosforany oraz wolne kwasy tłuszczowe; o.r. stosowane w przem. farb i lakierów dzieli się na 5 grup w kolejności malejącej szybkości wysychania (I, II grupa - to oleje schnące, III - półschnące, IV, V - nieschnące).

Reklama

Powiązane hasła:

OLEJE IZOMERYZOWANE, POKOSTY, OLEJARSTWO, OLEJE SCHNĄCE, OLEJE SCHNĄCE, OLEJARNIA, OLEISTE ROŚLINY, OLEJE STYRENOWANE

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama