zakład przem. tłuszczowego, w którym z surowców roślinnych otrzymuje się oleje roślinne; pierwotnie za pomocą wytłaczania (metoda do dziś stosowana dla uzyskania oliwy z oliwek) lub wygotowywania i wytapiania na ogniu, obecnie drogą ekstrakcji; surowiec ulega rozdrobnieniu, podgrzaniu i ewentualnemu nawilżeniu, następnie tłoczony jest w prasach ślimakowych; uzyskana w ten sposób miazga podlega ekstrakcji, gł. benzyną o temp. 90-95oC, lub heksanem o temp. 55oC w specjalnych urządzeniach, zw. ekstraktorami; z uzyskanego roztworu, zw. miscelą, oddestylowuje się rozpuszczalnik, a olej filtruje, przesącza lub odwirowuje i dalej oczyszcza w rafineriach oleju; produktem ubocznym w o. jest śruta poekstrakcyjna i makuchy (w przypadku otrzymywania oleju drogą tłoczenia).
- ORDU, miasto w Turcji nad...
- KATTA KURGAN, miasto w w dolinie...
- MAHBUBNEGAR, miasto indyjskie (Andhra...