Reklama

MYDŁA

sole, najczęściej sodowe i potasowe (rzadziej innych metali alkalicznych lub amonowe) wyższych kwasów tłuszczowych, gł. palmitynowego, stearynowego, oleinowego; pierwsze znane związki powierzchniowo czynne; otrzymywane w procesie zmydlania tłuszczów zwierzęcych (gł. łoju), utwardzonych olejów roślinnych lub niekiedy syntetycznie uzyskanych kwasów tłuszczowych; dzielą się na m. stałe (sole sodowe) i ciekłe, mazidła (sole potasowe i mieszane); m. toaletowe zawierają dodatki: barwniki, substancje zapachowe, lecznicze i in.; stosowane powszechnie do mycia, prania (ob. zastępowane detergentami) i do celów technicznych (dodatki do smarów, emulgatory).

Reklama

Powiązane hasła:

DETERGENTY, ZMYDLANIE, SODU WĘGLAN

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama