Reklama

CYTRYNOWY KWAS

kwas 2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy, C6H8O7

hydroksy kwas z trzema grupami karboksylowymi; bezbarwne, przezroczyste kryształy lub krystaliczny proszek; bez zapachu, o silnie kwaśnym smaku; temp. topn. 153°C; występuje w roślinach (gł. w cytrynie - 6-8 %), organizmach ludzkich i zwierzęcych; otrzymywany z soku niedojrzałych cytryn lub z cukrów (glukozy, maltozy) przez fermentację za pomocą pleśni; stosowany w medycynie, przem. spożywczym, włókienniczym, poligraficznym; sole k.c. zapobiegają krzepnięciu krwi.

Reklama

Powiązane hasła:

FUMAROWY KWAS, EMULSJA, FERMENTACJA, STABILIZATORY KRWI

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama