Reklama

EMULSJA

każdy dostatecznie trwały układ rozproszony (dyspersyjny) cieczy w cieczy. Stosunek ilościowy fazy rozproszonej do rozpraszającej może być b. różny, powodując powstanie e. o innych właściwościach z dwóch tych samych cieczy (np. e. oleju smarowego w wodzie jest ruchliwą cieczą, e. wody w tym samym oleju - gęstym, ciągliwym smarem). O trwałości e. stężonych decyduje obecność emulgatorów. Naturalną e. jest np. mleko, w którym kropelki tłuszczu rozproszone są w roztworze wodnym sodu, wapnia i potasu, a białko (kazeina) pełni rolę emulgatora; e. oliwy w roztworze wodnym kwasu cytrynowego lub octowego jest majonez (emulgatorem jest żółtko jaja kurzego).

Reklama

Powiązane hasła:

WYPARKA, OPRYSKIWACZ, EMULGATORY, ODWIROWYWANIE, DEKSTRYNY, EMULSYJNE FARBY

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama