Reklama

FERMENTACJA

reakcja biochemicznego rozkładu związków org. bez udziału tlenu; zachodzi pod wpływem katalitycznego działania enzymów wytwarzanych przez mikroorganizmy; podczas f. nastepuje przemiana substratów środowiska fermentacyjnego z jednoczesnym wydzieleniem produktów gazowych; najczęściej spotykane rodzaje: f. alkoholowa - przemiana węglowodanów na etanol i dwutlenek węgla pod wpływem drożdży, f. octowa - przemiana etanolu na kwas octowy, f. mlekowa - przemiana cukrów zawartych w mleku, kapuście, ogórkach w kwas mlekowy; w wyniku odpowiednio prowadzonej f. otrzymuje się również kwas cytrynowy (f. cytrynowa), masłowy, butanol, glicerynę, antybiotyki.

Reklama

Powiązane hasła:

OCET, PASTEUR, EULER-CHELPIN Hans Karl von, ENZYMOLOGIA, ANAEROBOWY PROCES, JOGURT, FRÉMY Edmond, ZYMAZA, GENERATOR OCTOWY, JOSZT

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama