składniki śladowe
pierwiastki chem. występujące w organizmach w b. małych (śladowych) ilościach, jednak niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania; zarówno nadmiar, jak niedobór m. może upośledzać rozwój organizmu i jego prawidłowe funkcje fizjologiczne; m. będące metalami (np. miedź, żelazo, mangan, cynk) wchodzą w skład struktury chem. ważnych dla życia roślin i zwierząt enzymów; inne (np. kobalt) są składnikami witamin (kobalamina, wit. B12), brak jodu objawia się niedoczynnością gruczołu tarczycy i jego rozrostem, fluor uczestniczy w tworzeniu się szkliwa zębów. M. stanowią także substraty lub katalizatory w procesach metabolicznych, wpływają na wzrost, rozwój i rozmnażanie się organizmów. Dostarczane są organizmowi gł. z pożywieniem, stąd też zarówno w uprawach roślin, jak też w hodowli zwierzęcej należy uwzględniać konieczność odpowiedniego nawożenia i stosowania bogatych w m. pasz. Zawartość m. w pożywieniu jest uwzględniana też w prawidłowym żywieniu ludzi, zwł. dzieci, osób starszych, rekonwalenscentów, a także wykonujących ciężką pracę fizyczną; oprócz odpowiedniej diety stosuje się tu również specjalne preparaty i leki uzupełniające niedobór wszystkich lub wybranych mikroelementów.
- mikroelementy, (pierwiastki śladowe)...
- ŚLADOWE PIERWIASTKI, .
- pierwiastki śladowe, mikroelementy.