gałąź przemysłu fermentacyjnego obejmująca produkcję spirytusu surowego w drodze alkoholowej fermentacji cukrów i wydzielanie tego spirytusu z odfermentowanego zacieru przez destylację; pierwsze opisy uzyskiwania spirytusu (z wina) pochodzą z XII i XIII w.; na skutek użycia od XVIII w. ziemniaków jako surowca stało się z rzemiosła gałęzią przem. rolnego; w XIX w. zastosowano udoskonaloną aparaturę, co przyczyniło się do powstawania dużych zakładów; rozróżnia się gorzelnie rolnicze w większych gospodarstwach rolnych i gorzelnie przemysłowe, przerabiające przede wszystkim surowce pochodzenia przemysłowego; rozwój gorzelnictwa w Polsce nastąpił w połowie XIX w., kiedy wiele przyfolwarcznych destylarni przekształcono w gorzelnie rolnicze; wpływ na rozwój branży miało powstanie 1905 Krajowej Szkoły Gorzelnictwa i Stacji Fermentacyjnej w Dublanach, kierowanej przez T. Chrząszcza.
- gorzelnictwo, przemysłowa produkcja...
- przemysł spożywczy, przetwórstwo iuszlachetnianie...
- LÜCZOU, miasto w (Syczuan);...