(Cruciferae)
kapustowate; tradycyjna nazwa rodziny roślin zielnych z klasy dwuliściennych; ok. 3 tys. gatunków, spotykanych w strefie umiarkowanej i zimnej półkuli płn.; liście najczęściej pierzaste, kwiaty obupłciowe, owadopylne, w groniastych kwiatostanach; owocem jest najczęściej łuszczyna lub łuszczynka. W Polsce ponad 100 gat. (rzeżucha, czosnaczek, urzet), gł. w uprawie polowej (kapusta, rzodkiewka, brukiew, rzepak, chrzan), a także ogrodowej (lewkonia, smagliczka); liczne k. są chwastami (tasznik, tobołki).
TOBOŁKI POLNE, BRUKSELKA, BRUKIEW, CRUCIFERAE, BROKUŁ WŁOSKI, KATRAN ABISYŃSKI, LEWKONIA, CZERŃ RZEPAKOWA, CHRZAN POSPOLITY, KAPUSTA
- WYPRAWY KRZYŻOWE, .
- KRZYŻOWE WYPRAWY, .
- zapylenie krzyżowe, obcopylność.