Reklama

WITAMINY

grupa organicznych substancji odżywczych niezbędnych do wspomagania wzrostu oraz prawidłowego funkcjonowania organizmów ludzi i zwierząt; pochodzą gł. z pożywienia, choć niektóre są syntetyzowane w jelitach przez bakterie; spożywane są w formie gotowej lub prowitamin; brak w. powoduje różnorodne choroby zw. awitaminozami (brak określonej w.), hipowitaminozami (częste niedobory w.) lub hiperwitaminozami (nadmiar w. powstały przez spożywanie zbyt dużej ilości syntetyków witaminowych); rośliny samożywne same potrafią produkować w.; nie zawierają kalorii; dzielą się na 2 kategorie: rozpuszczalne w wodzie (C i grupa w. B, do której należą także w. H, PP, kwas foliowy i pantotenowy, PAB) i rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K, F); grupa druga wchłaniana jest wraz z tłuszczami i długo magazynowana przez organizm; grupa pierwsza wraz z wodnistymi elementami pożywienia, rozpuszczana jest we krwi i wydalana z moczem, tylko niewielka ilość pozostaje w tkankach organizmu; nazwy w. po raz pierwszy użył 1912 polski biochemik K. Funk na oznaczenie substancji wyodrębnionej z łusek ryżowych - w. B1.

Reklama

Powiązane hasła:

AUTOTROFIA, HANO, JARMUŻ, ZIEMNIAK, BRUNATNICE, FUNK Kazimierz, BIOTECHNOLOGIA, PANTOTENOWY KWAS, ALEURONOWE ZIARNA, ASKORBINOWY KWAS

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama