pomarańcza chińska (Citrus sinensis)
gatunek drzewa cytrusowego; pochodzi z Chin, do Europy sprowadzona w XVI w., sadzona zwł. w krajach śródziemnomorskich, a także w Kalifornii, Teksasie, na Florydzie, w Azji Wsch., nie znana w stanie dzikim; osiąga wiek do 150 lat; stosunkowo odporna na niskie temp.; pień wys. do 9-13 m, korona zaokrąglona lub w kształcie piramidy; liście dł. do 10 cm, owalne, zimozielone; pędy kolczaste; kwiaty białe, duże, silnie pachnące; owoce okrągłe, ciemnopomarańczowe z grubą, aromatyczną skórą i słodkim miąższem (zawierającym dużo cukrów, kwas cytrynowy i witaminy A, B, C); owoce jadane na surowo lub przerabiane na soki, dżemy, marmolady; skórka owocowa wykorzystywana w cukiernictwie; także stosowana w przem. alkoholowym i perfumeryjnym; p.s. sadzona jest również jako roślina ozdobna w doniczkach; liczne odmiany (ok. 200), np. malinowe, pępkowe, zwykłe.
CYTRUSOWE ROŚLINY, BERGAMOTA, POMARAŃCZA CHIŃSKA, CITRUS SINENSIS, PRZYPRAWY
- pomarańcza słodka, ( Citrus sinensis )
- pomarańcza, wycisnąć sok z pomarańczy,...
- POMARAŃCZA GORZKA, pomarańcza kwaśna,...