najszerzej rozprzestrzeniona choroba roślin wywoływana przez grzyby, bakterie i gwałtowne zmiany temperatur; także nazwa objawu choroby: brunatnienia i szybkiego obumierania części lub całych roślin (np. drzewa wyglądają jak osmalone ogniem); wokół porażonych miejsc wydziela się zawierająca chorobotwórcze bakterie lub zarodniki grzybów ciecz, którą owady przenoszą na inne rośliny rozprzestrzeniając chorobę; wyróżnia się zgorzel siewek (wywoływaną przez grzyby, m.in. korzeniogryzka, olpidium i fuzarium) powodującą nekrozę korzenia i przewracanie się siewek; z.r. starszych (atakującą łodygi, , owoce, m.in. podsuszka zboża); zgorzel naczyniową (powodującą więdnięcie i obumieranie roślin) i zgorzel kory (w wyniku której kora brunatnieje i wykrusza się); zwalczanie poprzez stosowanie płodozmianu, regulowanie wilgotności gleby, odpowiednie nawożenie i chem. zaprawianie nasion.
- RAK ROŚLIN, choroby roślin wywoływane...
- CHOROBY ROŚLIN, wszelkie długotrwałe...
- FOMOZY, choroby wywoływane...