Reklama

OWOC

charakterystyczny dla roślin okrytozalążkowych organ służący do osłaniania i rozsiewania nasion; rozwija się z zalążni słupka (niekiedy w jego budowie biorą udział też inne części kwiatu lub kwiatostanu, np. dno kwiatowe); typowy o. składa się z powstającej ze ściany zalążni owocni oraz nasion; ze względu na sposób kształtowania się o. dzieli się na: pojedyncze (powstają z jednej tylko zalążni), zbiorowe (tworzą się z wielu zalążni wielosłupkowego kwiatu, np. poziomki, jeżyny) oraz owocostany (rozwijają się z całych kwiatostanów, np. ananas); w zależności od typu dojrzałej zarodni rozróżnia się o. pojedyncze suche i mięsiste; o. pojedyncze suche mogą być pękające (z owocnią, która pęka po dojrzeniu i nasiona wysypują się, np. mieszek, strąk, torebka) lub nie pękające (np. orzech, ziarniak, niełupka); o. mięsiste, zw. inaczej soczystymi, to np. jagoda, pestkowiec, o. typu jabłka, pomarańczy, śliwy; u o. złożonych do odpowiedniej nazwy dodaje się przymiotnik "złożony" (np. ziarniak złożony); opadanie o. następuje dzięki wykształceniu się u nasady szypułki warstwy odzielającej, która po obumarciu odcina dopływ wody i soli mineralnych; u licznych o. powstają różne twory, ułatwiające rozsiewanie nasion, np. włoski, haczyki; o. wykorzystywane są do konsumpcji (owoce jadalne) oraz w przem. farmaceutycznym, perfumeryjnym, farbiarskim.

Reklama

Powiązane hasła:

KAPUSTA, TOREBKA, KALINA, KARŁATKA NISKA, JASTROFA PRZECZYSZCZAJĄCA, JAGODA, KALONG, KALAMUS ROTANGOWY, ŚNIEGULICZKA, KAKAPO

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama