sacharydy, węglowodany
polihydroksyaldehydy i polihydroksyketony oraz ich pochodne; większość z nich ma ogólny wzór Cn(H20)m.; związki org. b. rozpowszechnione w przyrodzie, zbudowane z węgla, wodoru i tlenu; spełniają m.in. rolę czynnika szkieletotwórczego, występują w ścianach komórkowych roślin, usztywniają łodygi, liście, korzenie; rośliny syntetyzują c. z dwutlenku węgla i wody, z udziałem energii świetlnej w procesie fotosyntezy; c. można podzielić na: monosacharydy (cukry proste), które nie ulegają hydrolizie, oligosacharydy, które hydrolizując dają 2-10 cząsteczek monosacharydów, polisacharydy w wyniku hydrolizy dają wiele (ok. 1000) cząsteczek monosacharydów; duże znaczenie mają pochodne c. z niecukrowymi związkami org., np. glikoproteiny, glikolipidy, kwasy nukleinowe, barwniki roślinne (antocyjany), garbniki.
- cukier, nie używać cukru, herbata...
- cukry, sacharydy.
- cukry proste, sacharydy.