zmysł smaku
zdolność rozpoznawania i oceny pewnych chem. właściwości przyjmowanych pokarmów; u wyższych zwierząt i człowieka receptory smakowe znajdują się w błonie śluzowej języka, jamy ustnej i gardła; są to kubki smakowe, które najliczniej występują w brodawkach grzybowatych, okolonych i nitkowatych języka (brodawki grzybowate znajdują się w przednich i bocznych, okolone w tylnych, a nitkowate w tylnych i bocznych częściach języka). Powstałe impulsy biegną do ośrodków rdzenia przedłużonego i mostu, skąd zostają przekazane do ośrodka smaku w korze mózgowej. Człowiek rozróżnia 4 smaki: słodki, gorzki, kwaśny i słony. Wrażenia smakowe często zależą od równoczesnego pobudzania receptorów węchowych, dotykowych, termicznych; pobudzenie receptorów smakowych odgrywa ważną rolę w procesie trawienia - zapoczątkowuje wydzielanie śliny i soku żołądkowego.
- SMAK, Józef (ur. 1936)
- w smak, nie w smak mu żarty
- uważaj, bo smak stracisz, ‘pogróżka’