Reklama

CELIAKIA

choroba trzewna, enteropatia glutenowa

choroba wywołana uczuleniem na gliadynę - białko będące składnikiem glutenu, zawarte w zbożach (głównie pszenicy i życie), a więc i w produktach mącznych; c. ma podłoże genetyczne, ujawnia się u dzieci między 6 miesiącem a 2 rokiem życia, może też wystąpić dopiero w wieku dorosłym (tzw. c. uśpiona); istotą choroby jest reakcja uczuleniowa limfocytów chorego, zachodząca w jelicie cienkim po spożyciu gliadyny; prowadzi do miejscowych zmian zapalnych, uszkodzenia ściany jelita cienkiego i wtórnego zaniku kosmków jelitowych; dochodzi do objawów zaburzonego wchłaniania w postaci częstych, obfitych i cuchnących biegunek zawierających niestrawiony tłuszcz, stopniowo pojawia się znaczny niedobór masy ciała, awitaminoza, dziecko jest smutne i apatyczne; leczenie wyłącznie zapobiegawcze, zmiany ustępują przy ścisłej diecie bezglutenowej.

Reklama

Powiązane hasła:

CHOROBA TRZEWNA, SPRUE, ENTEROPATIA GLUTENOWA

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama