dział gospodarki wiejskiej obejmujący produkcję jadalnych owoców w sadach (jabłonie, śliwy, wiśnie i in.), gajach (cytrusy, oliwki i in.) i na plantacjach (porzeczki, truskawki); także nauka o hodowli roślin sadowniczych; pierwsze wzmianki o uprawie drzew owocowych pojawiają się już w najstarszych przekazach chiń. i egip.; na przełomie XIX/XX w. słynnymi hodowcami byli L. Burbank, I.W. Miczurin oraz R.L. Knight w W. Brytanii i J.B. van Mons w Belgii; 1913 utworzono pierwszy eur. inst. sadownictwa w bryt. East Malling; w Polsce przed I woj. świat. s. krzewili W. Gorjaczkowski, E. Jankowski i in., po II woj. świat. jest wykładane w wyższych szkołach roln.; 1951 Sz. Pieniążek zał. Inst. Sadownictwa w Skierniewicach (od 1978 Inst. S. i Kwiaciarstwa); 1992 światowa produkcja sadownicza dała m.in. ponad 77 mln t cytrusów, 59 mln t winogron, 42 mln t jabłek (najwięcej Brazylia, Indie, USA, Chiny, Włochy); w Polsce zbierano 1986-90 średnio ok. 1,4 mln t owoców (jabłek 1,2 mln t), 1992-1,7 mln t (jabłek 1,4 mln t) przy średnim spożyciu w tym r. 40,7 kg na 1 mieszk.
- sadownictwo, sad.
- sądownictwo, ogół organów państwowych...
- SĄDOWNICTWO, ogół państwowych organów...