Reklama

SER

produkt spoż. otrzymywany z mleka (przez wydzielenie z niego białka i tłuszczu w postaci skrzepu podpuszczkowego lub kwasowego); wyróżnia się: s. świeże (kwasowe) solone lub nie (typu bundz, feta, franc. petit suisse, cottage, wł. mozzarella), s. podpuszczkowe miękkie (np. brie, camembert, romadur, limburski), s. twarde leżakowane przynajmniej 3 tygodnie (np. appenzell, cheddar, edam, gouda, tylżycki, ementaler, gruyre), s. topione (z dodatkiem masła); sery robi się także z mleka kóz i owiec; s. biały twaróg.

Reklama

Powiązane hasła:

EMENTALSKI SER, FONDUE, LIMBURSKI SER, OSZCZYPEK, CHEDDAR, LASAGNE, SALAMI, GRUYERE, TWARÓG

Podobne hasła:

  • ser, „bzdura, coś bezsensownego”:...
  • ser, łagodny smak sera edamskiego,...
  • SER BIAŁY, .

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama