napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej miazgi lub soku z winogron (w. gronowe), a także z innych owoców - np. porzeczek, jabłek - z dodatkiem cukru w celu uzyskania odpowiedniej zawartości alkoholu (w. owocowe); produkcja w., od starożytności (wytwarzali je już Sumerowie i Egipcjanie), polega na odfermentowaniu miazgi (moszczu) z udziałem drożdży oraz dojrzewaniu młodego w.; produktem ubocznym procesu fermentacji są m.in. fuzle, które będąc różnymi substancjami smakowo-zapachowymi, stanowią o tzw. bukiecie w.; zawartość cukru w w. stanowi kryterium podziału w. na: stołowe (wytrawne, półwytrawne) i deserowe (półsłodkie, słodkie i b. słodkie); rozróżnia się w.: białe, czerwone, różowe (rosé) i musujące (szampan); znakomitymi w. są m.in.: bordoskie, burgundzkie, sherry, chianti, madera, malaga, portwein. Najw. spożycie wina jest we Francji, Argentynie, na Węgrzech, w Szwajcarii i Danii; najw. producentami są: Francja (22% produkcji światowej), Włochy (21%), Hiszpania (12%), USA (7%), Argentyna (5%), RPA (4%), Australia (2%), Chile (1%). W antyku stosowane często jako lekarstwo (jako środek uśmierzający ból, lek na zatrucia i przeziębienia, a z piołunem - do czyszczenia ran).
- wino marki wino, ‘tanie wino’
- dobre wino, ‘denaturat’
- TOKAJSKIE WINA, białe wina produkowane...