Reklama

TRZUSTKA

drugi co do wielkości gruczoł trawienny oraz wewnątrzwydzielniczy; położony w przestrzeni zaotrzewnowej na tylnej ścianie jamy brzusznej; kształt podłużny; wyróżnia się w nim 3 części: głowę, trzon i ogon; masa gruczołowa zewnątrzwydzielnicza stanowi dominującą część t., która wydziela sok trzustkowy, zawierający enzymy trawiące pokarm: trypsynę (trawiącą białka), lipazę (tłuszcze) oraz amylazę (węglowodany); sok trzustkowy jest doprowadzany do dwunastnicy przewodem trzustkowym; część wewnątrzwydzielniczą stanowią wyspy Langerhansa, zbudowane z dwóch rodzajów komórek: komórki alfa wytwarzają glukagon (reguluje poziom glukozy, wolnych kwasów tłuszczowych i aminokwasów w surowicy krwi), a komórki beta - insulinę (wspólnie z glukagonem reguluje spalanie, uwalnianie i gromadzenie substancji odżywczych); działanie tych dwóch hormonów jest antagonistyczne. Choroby t. są powodowane gł. zaburzeniami jej czynności wewnątrzwydzielniczej (cukrzyca) lub zewnątrzwydzielniczej; ponadto może dochodzić do zapalenia trzustki, a nawet jej martwicy.

Reklama

Powiązane hasła:

ENZYMY, ZARODKOWY ROZWÓJ CZŁOWIEKA, PANKREATYNA, SOKI TRAWIENNE, CHOLEGRAN, LIPAZY, TRYPSYNA, ZARODKOWE LISTKI, NUKLEOPROTEINY, ENTODERMA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama