kwas 2-hydroksypropanowy, CH3CH(OH)COOH
hydroksykwas alifatyczny; związek optycznie czynny; odmiany: prawoskrętna, kwas (+)-mlekowy tworzy się w mięśniach podczas pracy fizycznej (m.k. mięsny) wywołując objawy zmęczenia; lewoskrętna, kwas (-)-mlekowy powstaje w wyniku fermentacji niektórych cukrów pod wpływem odpowiednich bakterii; raceniczny kwas ()-mlekowy, kryształy (temp. topn. 18oC, temp. wrz. 119oC) lub syropowata ciecz powstaje podczas fermentacji mlekowej wielu cukrów; stosowany w przem. spoż., garbarstwie (odwapnianie skór), farbiarstwie, w gospodarstwie domowym (zastępuje ocet), w stomatologii do usuwania kamienia nazębnego.
KEFIR, GLIKOLIZA, MLEKOWA FERMENTACJA, KWAS DWUHYDROKSYPROPANOWY, JOGURT, CORI Gerty Theresa, FERMENTACJA, ZMĘCZENIE, HOPKINS, FRIEDEL Charles
- cukier mlekowy, laktoza.
- CUKIER MLEKOWY,
- fermentacja mlekowa, proces rozpoczynający...