Reklama

MRÓWKOWY KWAS

kwas metanowy, HCOOH

najprostszy kwas karboksylowy; bezbarwna, dymiąca, żrąca ciecz o ostrym zapachu; temp. topn. 8,3oC, temp. wrz. 101oC; najmocniejszy kwas szeregu homologicznego kwasów karboksylowych; pochodne noszą nazwę mrówczanów; podrażnia naskórek; występuje w organizmach owadów (mrówek, pszczół) i w roślinach (w pokrzywie); wolny k.m. i jego sole stosuje się w garbarstwie, przem. chem., spoż. i farbiarskim; z jego pochodnych największe znaczenie mają estry (rozpuszczalniki, substancje zapachowe).

Reklama

Powiązane hasła:

KARBOKSYLOWE KWASY, DIMETYLOFORMAMID, FORMAMID, AMIDY, FUZLE, KWAS METANOWY, METANOWY KWAS, OCTOWY KWAS, KWASZONKI

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama