mikroorganizmy
jednokomórkowe organizmy roślinne i zwierzęce o mikroskopijnej wielkości; do d. zalicza się bakterie, sinice, wirusy, wirusoidy, wiroidy, pierwotniaki, liczne glony i niektóre grzyby (oprócz kapeluszowych); zamieszkują wszystkie środowiska; autotroficzne (samożywne) - zdolne do foto- i chemosyntezy lub heterotroficzne (cudzożywne) - drapieżniki, saprofity, pasożyty; stanowią najliczniejszą grupę organizmów rozkładających materię org., co ma decydujące znaczenie dla obiegu materii w przyrodzie; niektóre są przyczyną chorób ludzi, zwierząt i roślin; wykorzystywane przez człowieka w procesach produkcyjnych (m.in. wytwarzanie alkoholu etylowego, piwa, wina, drożdży, enzymów, witamin i antybiotyków).
RIKETSJE, EDAFON, ODPORNOŚĆ, BAKTERIE, ZJADLIWOŚĆ, BAKTERIOCYDY, ŚLEDZIONA, ODKAŻAJĄCE ŚRODKI, PASTERYZACJA, GNOTOBIOZA
- drobnoustrój, zwykle w lm , wiele szkodliwych...
- STERYLIZACJA RADIACYJNA,
- prototrofy, drobnoustroje samodzielnie...