substancje organiczne i nieorganiczne, niezbędne do utrzymania funkcji życiowych, pobierane z zewnątrz przez organizmy żywe; p. stanowi m.in. materiał budulcowy i źródło energii; na p. organizmów cudzożywnych (zwierzęta i większość roślin niezielonych) składają się złożone substancje org., przyswajalne dopiero po rozłożeniu na prostsze związki; p. niektórych organizmów cudzożywnych stanowią gotowe związki org., pochodzące z rozkładu martwych szczątków roślinnych i zwierzęcych (saprofity) lub z organizmów żywych (pasożyty); dla roślin zielonych źródłem p. są proste związki nieorganiczne, z których roślina tworzy kwasy organiczne, aldehydy, tłuszcze, woski, białka i in. (fotosynteza); podstawowymi składnikami p. człowieka są: węglowodany (cukry i skrobia), białka, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy.
- pokarm, „śniadanie zabierane...
- pokarm, związki chemiczne (organiczne...
- ENERGETYCZNA WARTOŚĆ POKARMÓW, ^kaloryczność^^