Reklama

KURA DOMOWA

(Gallus domestica)

ptak użytkowy hodowany dla jaj i mięsa; pochodzi od kura bankiwa, udomowiony zapewne w Chinach ok. 2500 p.n.e., w Europie znany od V w., obecnie najb. rozpowszechniony hodowlany gatunek drobiu; wyodrębnia się kury nieśne (np. leghorny, kuropatwiaki włoskie), mięsne (cornish, kochinchiny, bramaputry), ogólnoużytkowe (rodajlendy, zielononóżki), amatorskie (bojowce hodowane do walk kogutów, ozdobne bantamki); kury nieśne zaczynają składać jaja w 5.-7. miesiącu życia, najlepiej niosą się do wieku 2 lat, składają po 150-300 jaj rocznie; mięso najdelikatniejsze z kurcząt i osobników młodych; światowe pogłowie kurcząt wynosi ok. 13,5 mld sztuk (1999); najw. producentami były Chiny (ponad 3 mld sz.), USA (1,5 mld sz.), Indonezja (1,2 mld sz.), Brazylia, Rosja; pogłowie w Polsce wynosiło 45 mln sztuk; wartość pierza kurzego niewielka, odchodów dla nawożenia - duża; wychowanie młodych naturalne (pod kwoką, 3 tygodnie wysiadywania) bądź w inkubatorach szafkowych.

Reklama

Powiązane hasła:

GALLUS DOMESTICA, BANKIWA, POMÓR RZEKOMY DROBIU

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama