Reklama

MASŁO

wysokokaloryczny produkt spoż. otrzymywany z mleka krowiego przez ubijanie lub silne mieszanie i ochłodzenie śmietanki słodkiej lub ukwaszonej; żółtawy, o stałej konsystencji; zawiera ok.: 85% tłuszczu, 14% wody i 1% innych związków chem. (białko, laktozę, kwas mlekowy, sole mineralne, witaminy - gł. A, D2 i D3, E i F); topi się w temp. 29-36oC, krzepnie w temp. 19-25oC; znane już w starożytności i stosowane nie tylko do celów spoż., ale też rytualnych, leczniczych, kosmetycznych; wyrób przemysłowy (maślarstwo) od końca XIX w. (wynalazek centryfugi); wg danych FAO światowa produkcja masła 1999 wyniosła 7 mln t; do jego najw. producentów należały Indie (24,9% produkcji świat.), Stany Zjednoczone (7,4%), Francja (6,6%), Pakistan (6,3%), Niemcy (6,1%), Nowa Zelandia (5,4%), Rosja (3,8%); udział Polski wynosił 1,9%; w przeliczeniu na 1 mieszkańca w kg najwięcej m. produkuje Nowa Zelandia (99 kg), przed Irlandią (37,9 kg), Finlandią (10,4 kg), Litwą (9,8 kg), Belgią z Luksemburgiem (9,7 kg), Danią (9 kg), Holandią (8,8 kg) i Australią (8,5 kg); Polska (3,5 kg) zajmowała jedno z dalszych miejsc; najw. eksporterami są Nowa Zelandia, Irlandia, Holandia, Dania, Niemcy, Belgia, Francja.

Reklama

Powiązane hasła:

KAROTEN, KAROTENOIDY, MAŚLARSTWO

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama