danie włoskie, które zdobyło dużą popularność na całym świecie; zapiekany w piecu drożdżowy placek pokryty sosem pomidorowym, różnymi dodatkami (np. plastry mięsa, wędliny, warzywa, owoce morza) i tartym serem; potrawa pochodzi z Grecji, wypiekano tam okrągłe, płaskie chleby pokryte oliwą, przyprawami (nie znano wtedy pomidorów), w XVIII w p. (z serem, pomidorami lub bez żadnych dodatków) stała się popularną i tanią potrawą sprzedawaną na włoskich ulicach i placach; pierwsza pizzeria Antica Pizzeria Port'Alba otworzona została w 1830 w Neapolu i istnieje do dziś; p. stała się naprawdę popularna w 1889, kiedy królowej Włoch Małgorzacie, podczas jej wizyty w Neapolu, podano p. z mozzarellą, pomidorami i bazylią – stała się ona jej ulubionym daniem (do dziś ta najprostsza wersja p. nazywa się, na jej cześć, margherita).
PIZZA
Kuchnia