PAPUGI

(Psittaciformes)

Reklama

rząd ptaków; ponad 300 gat.; zamieszkują tropikalne i subtropikalne lasy, także stepy (np. w Australii); różnią się znacznie wielkością (największe osiągają do 1 m dł.); upierzenie różnobarwne (u samic i samców z reguły jednakowe); silny, typowy dla ptaków drapieżnych, haczykowaty dziób, pomocny we wspinaniu się po gałęziach; górna część dzioba u nasady otoczona szeroką woskówką, przykrywającą otwory nosowe; mięsisty język; nogi krótkie, spośród czterech palców dwa skierowane są do tyłu; stopę wykorzystują jako narząd chwytny, którym podają sobie pokarm do dzioba; żywią się gł. owadami i nasionami, rzadziej mięsożerne; ruchliwe, krzykliwe i b. inteligentne (niektóre uczą się naśladować ludzką mowę, nie są jednak zdolne do logicznych skojarzeń); społeczne - niektóre gat. łączą się w pary, czasem na całe życie, np. p. faliste; troskliwie opiekują się potomstwem; prowadzą zasadniczo osiadły tryb życia; zakładają gniazda w dziuplach drzew, szczelinach skalnych, na ziemi; łatwo się oswajają; najpopularniejsze p. to: kakadu, ary, amazonki, kakapo, nestory, faliste.

Powiązane hasła:

NIEROZŁĄCZKI, NEKTARYNKA CZERWONOCZELNA, NESTORY, PSITTACIFORMES, LORY, ŻAKO, KAKADU, ANDY, DZIUPLAKI, NEOGEA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama