GORCZYCA

jednoroczne, miododajne rośliny zielne z rodziny krzyżowych (rodzaje Sinapis i Brassica); nasiona kilku gatunków dostarczają oleju gorczycowego, są też używane jako przyprawa oraz surowiec do wyrobu musztardy i środków leczniczych; jako pospolity chwast rośnie gorczyca polna, zwana ognichą, podobna do powszechnie uprawianej gorczycy jasnej (białej), cechującej się bruzdowaną, owłosioną łodygą (wys. 30-120 cm), bladożółtymi kwiatami w gronach, 25-30% zawartością oleju w owocach użytkowanych, także na paszę; w Chinach, Indiach, Rosji i Azji Mniejszej rozpowszechniona jest gorczyca sarepska, zwana modrą, o wyższej zawartości tłuszczu; w Azji Mniejszej oraz na zach. i płd. Europy uprawia się gorczycę czarną, której nasiona służą do wyrobu musztardy, maści, plastrów rozgrzewających (gorczycznik), spirytusu gorczycowego.

Reklama

wieś w woj.podlaskim, powiat augustowski.

Powiązane hasła:

KAPUSTA, OLEISTE ROŚLINY, ŚWIERZOP, PRZYPRAWY, GORCZYCOWY OLEJEK, MUSZTARDA, KASZMIRSKA KOTLINA, KAPUSTA CZARNA, OGNICHA, GORCZYCOWY OLEJ

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama