Reklama

GLICERYNA

1,2,3-propanotriol, glicerol

(gr.) najprostszy alifatyczny alkohol trihydroksylowy; bezbarwna, lepka ciecz, higroskopijna, o słodkim zapachu; temp. topn. 20oC, temp. wrz. 290oC; miesza się z wodą i alkoholem; występuje w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych; tworzy estry z kwasami org. (tłuszcze) i nieorg. (np. triazotan gliceryny, zw. nitrogliceryną); stosowany w przem. kosmetycznym, farmaceutycznym, spożywczym, w garbarstwie, do wyrobu materiałów wybuchowych, barwników, jako składnik płynów hamulcowych i chłodniczych, jako zmiękczacz.

Reklama

Powiązane hasła:

BURAK ZWYCZAJNY, ALLILOWY ALKOHOL, GLICEROL, OLEINA, OLEINOWY KWAS, GLICERYDY, ZMYDLANIE, FRIEDEL Charles, AKRYLOWY ALDEHYD, LINOLENOWY KWAS

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama