Reklama

ORGANIZACJA NARODÓW ZJEDNOCZONYCH DO SPRAW WYŻYWIENIA I ROLNICTWA

ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO

organizacja wyspecjalizowana ONZ, zał. 1945 w Quebecu, z zadaniem poprawy poziomu wyżywienia i życia na świecie poprzez wzrost wydajności produkcji rolnej i poprawę warunków życia ludności wiejskiej; największa po ONZ organizacja międzynar.: 169 czł. wspólnie z Komisją UE (1994); siedzibą Rzym; organami: Konferencja zwoływana co 2 lata, Rada Wykonawcza złożona z 49 czł., Sekretariat i 8 biur regionalnych oraz Dyrektor Generalny; posiada 8 komisji, m.in. leśnictwa, rybołówstwa, finansów; personel liczy 6200 osób, budżet 1993/94 - 653 mln dol.; prowadzi badania w zakresie produkcji i dystrybucji żywności, kampanie walki z głodem w krajach dotkniętych klęskami żywiołowymi i wojną (m.in. od 1961 nadzoruje Świat. Program Żywnościowy, ang. World Food Programme), opracowuje programy rozwoju rolnictwa, dba o zachowanie zasobów naturalnych ziemi, stymuluje kredytowanie produkcji rolniczej w skali międzynar.; na zorganizowanym po raz pierwszy (1996) szczycie określiła na 24 mld dol. konieczne wydatki, by na świecie zlikwidować głód, tymczasem nakłady państw uprzemysłowionych na ten cel zmniejszyły się w minionej dekadzie do 9 mld; na drugim szczycie odbytym 2002 w Rzymie poinformowała m.in., że codziennie umiera na świecie z głodu 24 tys. osób, a 300 mln dzieci jest niedożywionych; Polska należy do czł. założycieli FAO (1950-57 wspólnie z Węgrami i Czechosłowacją przejściowo wystąpiła w warunkach tzw. zimnej wojny).

Reklama

Powiązane hasła:

FAO, FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama