nazwa ryb z rodziny łososiowatych; zamieszkują gł. wody słodkie, zwł. dobrze natlenione górne odcinki rzek i potoki o kamienistym dnie i bystrym prądzie; żywią się skorupiakami, owadami, ślimakami; niektóre gat. wędrowne; m.in. p. potokowy - rasa biol. troci, osiąga dł. ok. 40 cm; p. tęczowy - większy od potokowego, gęsto nakrapiany, z tęczową smugą wzdłuż boków; sprowadzony do Europy w 1880, wpuszczony do rzek rośnie, ale nie rozmnaża się, stąd hodowany gł. w stawach; p. źródlany zw. palią amerykańską - pochodzi z potoków i górskich rzek wsch. części Ameryki Płn.; do Europy sprowadzony w 1882; w Polsce hodowany w stawach, a następnie wpuszczany do potoków górskich; p. są wysoko cenione ze względu na b. smaczne mięso, stanowią także atrakcyjne ryby sportowe.
ŁOSOSIOWATE, ZARYBIANIE WÓD, ŁOPUSZNA
- pstrąg, złowić pstrąga, delektować...
- TAUPO, największe jezioro...
- OPTOKINETYCZNA REAKCJA, reakcja optomotoryczna...