Reklama

WINOWY KWAS

kwas 2,3-dihydroksybutanodiowy

alifatyczny dihydroksylowy kwas dikarboksylowy zawierający w cząsteczce 2 asymetryczne atomy węgla; występuje w 4 postaciach o różnych własnościach fizycznych; 2 optycznie czynne izomery (enancjomery): kwas L(+)-winowy, kwas D(-)-winowy oraz racemiczny kwas DL-winowy (kwas gronowy) i kwas mezowinowy krystalizujący z 1 cząsteczką wody; kwas L(+)-winowy występuje w wielu roślinach w postaci soli, a także w kamieniu winnym (sól potasu osadzająca się w kadziach podczas produkcji win), z którego jest otrzymywany; stosowany do produkcji chemikaliów (np. estrów zapachowych i smakowych), w przem. włókienniczym i spoż. (m.in. do wyrobu napojów orzeźwiających, proszków do pieczenia).

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama