Reklama

ŻÓŁCIOWY PĘCHERZYK

woreczek żółciowy

narząd magazynujący i zagęszczający żółć; kształtu gruszkowatego, dł. ok. 10 cm, zlokalizowany na dolnej pow. wątroby, w dole pęcherzyka żółciowego; składa się z dna, trzonu i szyjki, która przechodzi w przewód pęcherzykowy. W okresach trawienia żółć zmagazynowana w pęcherzyku jest uwalniana pod wpływem skurczów mięśniówki p.ż. i spływa do dwunastnicy; wydzielanie żółci rozpoczyna się w kilka minut po przyjęciu pokarmu, trwa przez cały okres trawienia, tj. 5-9 godzin. Najczęstsze choroby p.ż. to kamica pęcherzyka (dotyczy zwykle kobiet, objaw to napadowe bóle w podżebrzu prawym - b. często po błędach dietetycznych; leczona operacyjnie) oraz zapalenie p.ż., powstające najczęściej jako powikłanie kamicy, a wywołane zakażeniem bakteryjnym.

Reklama

Powiązane hasła:

ŻÓŁCIOWE DROGI, ŻÓŁCIOWE KWASY, ŻÓŁCIOTWÓRCZE ŚRODKI, ŻÓŁCIOPĘDNE ŚRODKI, WORECZEK ŻÓŁCIOWY, ŻÓŁĆ

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama