Reklama

PEPSYNA

enzym należący do endopeptydaz, występuje w soku żołądkowym człowieka i wielu gat. zwierząt; wydzielany przez błonę śluzową żołądka w postaci nieczynnego proenzymu - pepsynogenu, który w środowisku kwaśnym (pH ok. 2) lub pod wpływem samej pepsyny (tzw. autoaktywacja) przechodzi w aktywną postać p., hydrolizującą wiązania peptydowe białka do krótszych polipeptydów i oligopeptydów; pod wpływem bodźców dodatkowych (jak np. obecność pokarmu w żołądku, zakwaszenie błony śluzowej) następuje wzmożenie jej wydzielania; znajduje zastosowanie w leczeniu nieżytu żołądka, niedokwaśności, braku łaknienia.

Reklama

Powiązane hasła:

ENDOPEPTYDAZY, HYDROLAZY PEPTYDÓW, ENZYMY, PEPTONY, PEPTYDAZY, PEPSYNOGEN, TRAWIENIE

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama