Reklama

JABŁOŃ

(Malus)

drzewo i krzew z rodziny różowatych; rozpowszechnione w umiarkowanej strefie klimatycznej Azji, Europy i Ameryki Płn.; ok. 25 gat. dziko rosnących: J. DZIKA, płonka (cierniste drzewo o wys. do 10 m i drobnych owocach); J. NISKA (drzewo lub krzew, zwany także rajską jabłonią, dostarczające karłowych lub półkarłowych podkładek pod gatunki szlachetne); J. JAGODOWA (drzewo o wys. do 14 m i małych, drobnych owocach); J. ŚLIWOLISTNA (owoce o średnicy do 2 cm); wzmianki o j. pojawiały się od czasów starożytnych (Egipt, Babilon, Asyria, w Polsce znaleziono ślady owoców w wykopaliskach z Biskupina); 10 tys. odmian szlachetnych; najbardziej znana jest j. domowa: długowieczne rozłożyste drzewo o jajowatych, piłkowanych liściach, pod spodem owłosionych; kwiaty w okresie kwitnienia o barwie białej do białoróżowej, owoce o dużej wartości dietetycznej (cukier, białko, kwasy organiczne, pektyny, witamina C), nadające się do spożycia na surowo i do przetworów (dżemy, konfitury, kompoty, soki pitne, wina owocowe, cydr); ze względu na porę osiągania dojrzałości owoców do spożycia odróżnia się 3 grupy odmian: letnie (np. inflancka), jesienne (np. antonówka) i zimowe (np. malinowa, bankroft); we współczesnym sadownictwie preferowane są odmiany niskopienne o rozłożystej koronie; światowe zbiory jabłek szacowano w 1992 na 36,4 mln ton; w tym: USA - 4876 tys. ton, Chiny - 4817, kraje b. ZSRR - 4700, Niemcy 3206, Włochy - 2361, Francja - 2324, Turcja - 2000, Polska - 1570, Iran - 1520; drewno twarde, wykorzystywane jako materiał do toczenia.

Reklama

Powiązane hasła:

MALUS, AOMORI, BRUNATNA ZGNILIZNA OWOCÓW, PARTENOKARPIA, DELICIOUS, KRONSELSKA, ZARAZA OGNIOWA, ZGNILIZNA ROŚLIN, OLIWKA ŻÓŁTA, JONATAN

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama