Reklama

KRZEPNIĘCIE KRWI

złożony proces chem., w wyniku którego krew wypływająca z uszkodzonego naczynia krwionośnego przechodzi ze stanu płynnego w stały, powstaje galaretowaty twór (skrzep), który zamyka naczynie chroniąc organizm przed wykrwawieniem; w procesie k.k. udział biorą osoczowe czynniki krzepnięcia krwi, fosfolipidy krwinek płytkowych i jony wapnia; optymalne k.k. zależy od prawidłowego układu naczyniowego, odpowiedniej ilości i jakości płytek krwi oraz właściwego stężenia osoczowych czynników krzepnięcia; czas k.k. jest znacznie wydłużony przy chorobowych niedoborach osoczowych czynników krzepnięcia, np. w hemofilii.

Reklama

Powiązane hasła:

ANTYKOAGULANTY, KRWOTOCZNA CHOROBA NOWORODKÓW, PRZECIWKRWOTOCZNE LEKI, PŁYTKI KRWI, STABILIZATORY KRWI, PRZECIWZAKRZEPOWE LEKI, WŁÓKNIK, PROTROMBINA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama