Reklama

ŻÓŁCIOWE BARWNIKI

produkty rozpadu hemoglobiny i innych porfirynoproteidów w organizmach ssaków; powstają w komórkach układu siateczkowo-śródbłonkowego; najważniejsze b.ż. to zielona biliwerdyna, redukowana do czerwonej bilirubiny (gł. barwnika żółciowego), w dwunastnicy bilirubina ulega dalszej redukcji przez bakterie przewodu pokarmowego do bezbarwnego urobilinogenu (z którego powstają różne barwniki żółciowe wydalane z kałem, gł. brązowa sterkobilina) lub, po wchłonięciu do krwioobiegu, urobilina (wydalana w moczu); b.ż. jako produkty rozpadu nie odgrywają roli w przemianach organizmu; oznaczanie ich poziomu we krwi i w moczu jest pomocne w diagnostyce chorób wątroby i dróg żółciowych.

Reklama

Powiązane hasła:

HEM, ŻÓŁĆ

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama