Reklama

WĄTROBA

największy gruczoł kręgowców, u człowieka trawienny, o ciężarze ok. 1,5 kg, położony w prawym podżebrzu; składa się z płata prawego i lewego, ma wypukłą powierzchnię przeponową (górną, przednią i tylną) i wklęsłą powierzchnię trzewną (dolną); jednostką architektoniczną wątroby jest sześcioboczny zrazik wielkości 1-2 mm, zbudowany z blaszek komórek wątrobowych ułożonych promieniście. Jej podstawowa rola w organizmie to wytwarzanie żółci i wydzielanie jej do przewodu pokarmowego; nadto filtracja i odtruwanie związków wchłoniętych do krwi z przewodu pokarmowego oraz magazynowanie krwi i substancji niezbędnych dla organizmu - ogółem doliczono się ponad 500 funkcji wątroby. Żółć jest wytwarzana stale przez komórki wątrobowe, jednak do dwunastnicy wpływa tylko w odpowiednich fazach trawienia; nadmiar żółci jest gromadzony w pęcherzyku żółciowym; dobowa produkcja żółci wynosi ok. 1 litra; najczęstszymi chorobami w. są jej wirusowe zapalenie i marskość, do rzadszych należą ropnie, rak czy zakrzepica żył wątrobowych.

Reklama

Powiązane hasła:

LEISZMANIOZY, ŻÓŁCIOWY PĘCHERZYK, ZIARNICA ZŁOŚLIWA, ENZYMY, PĘCHERZYK ŻÓŁCIOWY, EBOLA, ŻÓŁCIOPĘDNE ŚRODKI, ZARODZIEC, BERNARD Claude, LAMBLIA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama