Reklama

ŻÓŁĆ

wydzielina komórek wątrobowych, zawierająca kwasy żółciowe, barwniki żółciowe, mucynę, cholesterol, lipidy, kwasy tłuszczowe oraz sole nieorganiczne; gęsta ciecz o barwie od żółtobrunatnej do zielonawej, zagęszczana w pęcherzyku żółciowym, uwalniana do dwunastnicy w okresie trawienia pokarmów; ilość ż. produkowanej przez wątrobę człowieka wynosi ok. 1,5 l na dobę; zaburzenia w odprowadzaniu ż. do przewodu pokarmowego (np. w przypadku kamicy żółciowej) powodują przenikanie składników żółci do krwi i tkanek, prowadząc do żółtaczki.

Reklama

Powiązane hasła:

MUCYNY, WĄTROBA, ŻÓŁTACZKA, PREGL, PĘCHERZYK ŻÓŁCIOWY, CHENODEZOKSYCHOLOWY KWAS, JELITO, KAMICA ŻÓŁCIOWA, LIPAZY

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama