Reklama

DIETETYKA

nauka zajmująca się zasadami racjonalnego odżywiania człowieka, a także sposobem odżywiania w niektórych stanach chorobowych; d. jest działem higieny; prawidłowy jadłospis człowieka powinien zawierać wystarczającą liczbę kalorii, pochodzących z dostarczonych mu białek, tłuszczów i aminokwasów, oraz potrzebną ilość związków mineralnych i witamin; pokarm przygotowany wg prawidłowej technologii powinien mieć wystarczającą objętość, aby spowodować uczucie sytości, a także zawierać wystarczającą ilość wody; dieta modyfikowana jest w zależności od stanów chorobowych, ale zawsze musi dostarczać niezbędną ilość składników odżywczych.

Reklama

Powiązane hasła:

ZUPY, GROR, DIETA, ŚNIADECKI, JOGA, ODŻYWCZA WARTOŚĆ POKARMÓW

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama