Reklama

KASZA

produkt spoż., wytwarzany w kaszarniach z ziarn (bielma) pszenicy, jęczmienia, owsa, prosa, gryki, kukurydzy, ryżu; ziarno po dokładnym oczyszczeniu z domieszek i - w przypadku jęczmienia, owsa, ryżu - z ości oraz ewent. doprawieniu (kondycjonowanie) jest obłuskiwane z okrywy owocowo-nasiennej, plewki kwiatowej i zarodka, a następnie obtaczane i polerowane (przy produkcji k. gruboziarnistych: pęczak, k. perłówka, jaglana z prosa, ryż) lub rozdrabniane (k. drobnoziarniste: k. jęczmienna łamana, kukurydziana, krakowska gryczana); przy produkcji płatków (np. owsianych) stosuje się zgniatanie, a k. pszenną (mannę) otrzymuje się jako międzyprodukt przy przemiale pszenicy; do k. specjalnych zalicza się preparowane płatki (kukurydzy, ryżu, zbóż) oraz tzw. k. dęte. 100 g k. zawiera ok. 75% węglowodanów, 10% białka, od 0,5% do 8% tłuszczów i dostarcza 1340-1470 kJ (320-350 kcal) w postaci łatwo strawnego pożywienia.

Reklama

Powiązane hasła:

KUSKUS, GRYKA ZWYCZAJNA, BER, ODSIEWACZ, KASZAK

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama