Reklama

LIPIDY

grupa związków org. o różnorodnym składzie i budowie, zawierająca w cząsteczce długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, co czyni je nierozpuszczalnymi w wodzie, a rozpuszczalnymi w rozpuszczalnikach org.; do l. zalicza się: 1. tłuszcze proste (estry kwasów tłuszczowych i glicerolu); 2. tłuszczowce (fosfolipidy, sfingolipidy, glikolipidy, cerebrozydy, gangliozydy); 3. niektóre biologicznie ważne związki rozpuszczalne w tłuszczach (cholesterol i jego estry); l. są najbardziej wydajnym źródłem energii, która wyzwala się podczas spalania kwasów tłuszczowych; odgrywają ważną rolę w procesach odżywiania i rozmnażania komórek.

Reklama

Powiązane hasła:

SARKOPLAZMA, PLASTYDY, AUTOTROFIA, OBWÓDKA STARCZA, LIPOPROTEINY, BŁONY BIOLOGICZNE, NEFROZA, OSOCZE KRWI, SFINGOLIPIDY, PROSTETYCZNE GRUPY

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama