Louis (1822-95)
francuski chemik i mikrobiolog, twórca podstaw mikrobiologii i immunologii; prof. uniw. w Strasburgu, Lille, École Normale w Paryżu i Sorbony, czł. franc. Akad. Nauk, Akad. Medycyny, Akad. Francuskiej; jego pierwsze prace (z zakresu krystalografii) zapoczątkowały rozwój stereochemii; 1857-68 zajmował się procesami fermentacji, udowadniając, że jest ona spowodowana rozwojem drobnoustrojów; opracował również metodę chronienia produktów spożywczych przed zepsuciem (pasteryzacja); udowodnił ostatecznie, że choroby zakaźne wywołuje swoisty dla nich zarazek; 1865 udowodnił bakteryjne pochodzenie choroby jedwabników, opracowując równocześnie metody jej zapobiegania; 1880 wprowadził szczepienia ochronne przeciw cholerze drobiu, 1881 - wąglikowi, 1883 - różycy świń; 1881-85 zajmował się badaniem wścieklizny, uzyskując szczepionkę przeciwko tej chorobie.
PIWOWARSTWO, JACOB, VIRCHOW, IMMUNOLOGIA, WĄGLIK, LACASSAGNE
- Pasteur Louis, (1822-95)
- Pasteur Louis, (1822-1895)
- pasteryzacja, sposób zapobiegania...